hama gyöngy


vasalható gyöngy

VASALÁSI ÚTMUTATÓ

1.) Rakd ki a kívánt mintát, formát az alaplapra. Használd az ötletfüzeteket, vagy a saját fantáziádat a kép elkészítéséhez.

2.) Helyezd a vasalópapírt a kirakott kép tetejére. Egy közönséges háztartási vasaló segítségével néhány másodperces finom, körkörös mozdulatokkal olvaszd össze a gyöngyöket. Soha ne tartsd a vasalót egy helyben. A vasalás során, ahogy a gyöngyök kezdenek összeolvadni, a vasalópapíron keresztül nézve a színük élénkebbé, jobban láthatóvá válik. Ez azt jelenti, hogy a vasalás elkészült. Jól látható, hogy a gyöngyök szélei összeolvadtak a mellettük levővel, a közepükön pedig még mindig látható a lyuk. Ha valahol úgy látjuk, hogy nem olvadtak össze megfelelően a gyöngyök ismételjük meg az eljárást azon a helyen. Figyeljünk arra, hogy soha ne vasaljuk "túl" a gyöngyöket annyira, hogy a vasaló hozzáérjen az alaplap tüskéihez! Így az alaplapok újra és újra felhasználhatóak.

Fontos: a vasalást mindig felnőtt végezze, a magas hőmérséklet miatt!

A vasalópapír funkciója az, hogy megvédje a vasalót attól, hogy esetleg műanyag szennyeződés kerüljön a talpára. A speciális HAMA vasalópapír használata garantálja ezt a védelmet.

3.) Húzd le vasalópapírt a gyöngyökről, majd várj egy keveset amíg a vasalótól még forró gyöngyök kihűlnek. Óvatosan vedd le az elkészült képet, alakot az alaplapról. Várd meg amíg teljesen kihűl. Nagy méretű figurák készítésekor a teljes kihűlésig javasolt egy könyv ráhelyezése a levasalt formára.

Mini gyöngyök esetében a vasalót állítsd wool/gyapjú vasalási hőmérsékletre.
Midi gyöngyök esetében a vasalót állítsd cotton/pamut vasalási hőmérsékletre.
Maxi gyöngyök esetében a vasalót állítsd linen/vászon vasalási hőmérsékletre.

A pontos vasalási hőmérséklet a vasaló típusától függően változhat. Az első vasalások alkalmával érdemes kipróbálni egy kisebb formán.